4shared

Veelgestelde vragen Nintendo Switch ombouwen

Laatst aangepast:

Op deze pagina vindt je een overzicht van de meest gestelde vragen die gerelateerd zijn aan ombouw en of jailbreaken van de Nintendo Switch.

Algemene vragen

Is elk model Nintendo Switch geschikt voor custom firmware?

Globaal gezien zijn alle revisies aangeschaft voor juli 2018 geschikt. Aan de hand van het serienummer kun je nagaan of jouw Switch omgebouwd kan worden.

Serienummers beginnend met XAW10078XX en lager is geschikt

Serienummers beginnend met XAW40011XXX en lager is geschikt

Serienummers beginnend met XAW700178X en lager is geschikt

Serienummers beginnend met XAJ40050X en lager is geschikt

Serienummers beginnend met XAJ70042X en lager is geschikt

Serienummer beginnend met XAJ1002x en lager is geschikt.

UPDATE 24-04-2019Binnenkort wordt er een methode (Déja Vu exploit chain) naar buiten gebracht die onlangs door Nintendo gepatched is in firmware 8.0.0. De exploit was al lange tijd bekend maar bewust niet naar buiten gebracht om er later maximaal van te kunnen profiteren. En dan met name toe te passen op de budget Nintendo Switch die halverwege dit jaar uitkomt. Heb je dus een gepatchde Switch met firmware 7.0.1 of lager (lager = beter) dan even niet meer updaten en rustig afwachten. De methode zal met name in het begin op oudere firmware werkend zijn: FW 1.0.0 tm 4.1.0

Voor en nadelen Nintendo Switch ombouwen

Wel of niet ombouwen is een persoonlijke keus. Het heeft zowel voordelen als nadelen:

Voordelen:

 • Het installeren/afspelen van Eshop games in NSP formaat (origineel en backups)
 • Het installeren/afspelen van Switch games (XCI & NSP)
 • XCI game dumps omzetten naar NSP formaat (ruimtebesparend)
 • Originele games op cartridge dumpen naar SD kaart.
 • Game updates/patches installeren
 • PC games streamen naar je Switch
 • Mediaplayers en Ebook applicaties
 • Diverse emulators gebruiken via RetroArch (bv. SNES, N64, Sega Megadrive, GBA etc..) 
 • Youtube
 • Linux installeren
 • Internet browser
 • Homebrew apps installeren (games en programma's)
 • FTP support (File Transfer Protocol) Via het netwerk bestanden naar de Switch schrijven/lezen
 • Switch game backups maken en kunnen afspelen
 • Illegaal gedownloade games afspelen (wij geven hier geen support op en verkopen ook geen games)

Nadelen:

 • Firmware en game updates kunnen niet via de gebruikelijke manier gedownload worden. Firmware updates voor de Switch voegen sowieso maar weinig toe. 80% zijn zogenaamde “stability updates” waarmee ze eigenlijk bedoelen het dichten van exploits. 

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van een online ban?

Op dit moment is er nog niet heel veel duidelijkheid op welke gronden Nintendo een Switch console banned, maar het staat vast dat er al diverse gebruikers geblokkeerd zijn van de Nintendo online services vanwege het gebruik van homebrew/custom firmware en/of game backups.

EmuNAND of EmuMMC is een methode welke onlangs uitgebracht is waarmee je wel veilig online kan spelen. De EmuNAND (op de SD kaart) bevat een systeem image dat gepatched wordt met een custom firmware voor gebruik van homebrew en gedownloade games.  De originele firmware op het NAND geheugen van de Switch blijft zo onaangetast en is bestemd voor het het gebruik van originele games. Dit is min of meer hetzelfde concept als de dual nand van de Xbox 360.

Oorzaken van een ban:

   • Nintendo kan error logs ontvangen van gecrashde homebrew applicaties (dit kun je overigens uitschakelen in systeem instellingen) en herkent dat niet als een gecertificeerde applicatie.
   • Nintendo kan perfect achterhalen of de game die je speelt legaal verkregen is of illegaal gedownload via internet. Dit gebeurt o.a. via het unieke certificaat dat verwerkt is in de game. Zou je een update van een spel downloaden dan wordt die informatie ook direkt naar de server gestuurd. Zelfs als je alleen offline zou spelen met illegaal verkregen games dan is het theoretisch nog steeds mogelijk om gebanned te worden zodra je weer een verbinding maakt met de servers van Nintendo. 

Gevolgen van een ban:

   • Account blokkering van de online services (zeldzaam)
   • Console blokkering van de online services (Eshop + geen officiële gameupdates meer kunnen downloaden)
   • Console blokkering van firmware updates. Firmware updates kunnen via een alternatieve methode toegepast worden. Gameupdates kunnen eveneens via alternatieve wijze gedownload worden.

De functionaliteit van de Nintendo Switch blijft bij een online ban verder wel intact, dus je kunt er alles mee doen behalve dan het gebruik van de online Nintendo service. Naar verwachting zal er in de toekomst wel een oplossing komen voor de mensen die geblokkeerd zijn. Dit was ook het geval bij de PlayStation 3 en Xbox 360.

Blijft de fabrieksgarantie behouden?

Dat hangt af van de situatie. Oke, de aanpassing is geheel softwarematig en de Nintendo Switch wordt niet open gemaakt, desondanks kunnen er genoeg indicaties zijn waaruit af te leiden is dat er aanpaste software op gebruikt is. Als Nintendo vermoedens heeft dat het systeem aangepast is dan vervalt de garantie. Mocht het nog mogelijk zijn om een ongewijzigde NAND backup terug te schrijven dan zijn daarmee ook eventuele register wijzigingen teniet gedaan. Voorwaarde is wel dat de defecte Switch nog in Recovery mode moet opstarten. Kans op garantie behoud is dan een stuk groter.

– De meest gunstige situatie is wanneer er alleen gebruik gemaakt is van custom firmware via een EmuNAND. Alle aanpassingen aan het systeem staan dan centraal op de SD kaart en het systeem geheugen is louter en alleen gebruikt zoals het bedoeld is.

– Als de Switch online geblokkeerd is door Nintendo dan is de garantie daarmee ook vervallen. Zelfs reparatie tegen betaling is vaak niet meer mogelijk, Nintendo is daar heel duidelijk over. 

EmuNAND of EmuMMC

EmuNAND of EmuMMC is een methode welke onlangs uitgebracht is waarmee je wel veilig online kan spelen. De EmuNAND (op de SD kaart) bevat een systeem image dat gepatched wordt met een custom firmware voor gebruik van homebrew en gedownloade games.  De originele firmware op het NAND geheugen van de Switch blijft zo onaangetast en is bestemd voor het het gebruik van originele games. Dit is min of meer hetzelfde concept als de dual nand van de Xbox 360.

Verkopen jullie ook games?

Wij verkopen/leveren geen Nintendo Switch games anders dan originele games. Als je op zoek bent naar games om “gratis” te downloaden dan heeft Google genoeg te bieden.

 

Custom firmware en games

Welk formaat heeft een Nintendo Switch game?

Games die je op verschillende websites en torrents terugvindt herken je aan de volgende 2 extenties

NSP: Nintendo Switch Package – dit zijn de games die gedownload zijn uit de Nintendo eShop. (Vergelijkbaar met een APK bestand voor je Android telefoon) Dit game formaat kun je direkt installeren met het programma Tinfoil.

XCI:  Game Cart image – dit zijn rips van fysieke game cards. Dit game formaat is als het ware een container (vergelijkbaar een ISO) en bevat firmware specifieke master keys en 1 of meerdere NCA bestanden. 

NCA: Nintendo Content Archive – dit kun je zien als het core bestand dus het uiteindelijke spel wat verkregen wordt bij het installeren van NSP bestanden of bij het omzetten van XCI bestanden.

Voordelen en nadelen .NSP Games & .XCI Games

 • NSP neemt minder ruimte in beslag
 • NSP laad sneller
 • NSP games bevatten vaak al extra content (DLC of Gameupdates etc)\

 

 • XCI kan geïnstalleerd worden via de laatste versie van Tinfoil gecombineerd met de laatste firmware van Atmosphere. Deze methode wordt vanaf firmware 7.0.1 aangeraden

Hoe installeer je games en game updates?

De tools en handleidingen om games te installeren worden na het ombouwen meegeleverd. Het vergt weinig knowhow en heb je na 1 of 2 keer doen al onder de knie.

Game updates/mods installeren:  

Eshop games als NSP formaat kunnen al updates bevatten die je direkt met het programma Tinfoil op de Switch kunt installeren. Een game die je als XCI formaat hebt gedownload en een update bevat, zie je na conversie ook terug in 1 of 2 verschillende NSP bestanden (1 voor de game en ander voor de update) 

Game mods

En als laatste variant heb je nog de game mods; die download je meestal als een mapje met de ID van de game (bv. 01007EF00011E000) en plaats je op de SD kaart. Om game mods te kunnen gebruiken moet LayeredFS geactiveerd zijn. Deze optie vindt je terug in de ReiNX toolkit, om dit te activeren doe je het volgende:

 • Open de Homebrew browser (album) en kies ReiNX toolkit
 • Scroll naar KIP manager en enable:  fs_mitm.kip
 • Ga naar “power” en herstart de Switch (uiteraard met RCM mode en dongle)

Daarna plaats je het mapje met de game mod op de volgende SD kaart locatie: ReiNX –> titles –> “hier”

Werkt een mod niet dan raad ik je aan om meer informatie via Google te krijgen. We geven verder geen enkele support op game mods. Game mods zien veel gebruikers als een aanvulling maar onze ervaring is dat het ook vaak voor grote problemen zorgt.

SD kaart formatteren FAT32 of exFAT

Normaal gesproken zou dit een no-brainer zijn. Met exFAT is het mogelijk om bestanden groter dan 4GB te installeren wat voor de meeste spellen ook nodig is. FAT32 ondersteund bestanden tot maximaal 4GB en bestanden die groter zijn zou je moeten opsplitsen… dus meer werk! Maar helaas is het toch een lastige keus vanwege de stabiliteits problemen met de Nintendo exFAT driver op de Switch.

Een exFAT geformatteerde SD kaart kan corrupt raken (niet meer leesbaar) doordat de manier van data wegschrijven niet goed afgehandeld wordt wanneer je een applicatie sluit. Homebrew software als RetroArch is vaak de boosdoener. Gaat het je dus echt vooral om het spelen van Emulators dan is FAT32 de beste keus. Zijn de Nintendo Switch games belangrijk voor je dan is exFAT de beste keus. Wil je gecombineerd gebruiken; maak dan regelmatig een backup van de SD kaart. Of plaats alle emulators en bijbehorende games op een aparte FAT32 geformatteerde SD kaart. In onze ervaring is het echter nog niet eerder voorgekomen dan een SD kaart corrupt geraakt is.

Zijn alle uitgekomen en de nieuwste games speelbaar?

Ja, zowel oud als nieuw is speelbaar. Dit zal in de toekomst ook niet snel veranderen, mede doordat er software is waarmee games speelbaar gemaakt kunnen worden op oudere firmware. En de software om games mee te installeren ook al de optie hebben om de vereiste firmware van een spel te negeren.  Maar op dit moment (juni 2019) hoeft er niets aangepast te worden in een game om het werkend te krijgen. Uitzonderingen zijn games die je alleen online kunt spelen (zoals Fortnite)

Kan ik originele spellen blijven spelen?

Ja originele spellen kun je blijven gebruiken, zowel met de official firmware als met de custom firmware. Een puntje van aandacht bij originele games is dat ze altijd voorzien zijn van systeemupdate software. Als er gevraagd wordt om zo'n update te installeren dan is het raadzaam om eerst even op deze website te kijken welke risico's dat met zich meebrengt. Gevolg kan zijn dat de custom firmware niet meer werkend is na een update zoals we bij 6.2.0 gezien hebben.   
  

 


error: Content is protected !!