4shared

PlayStation 4 Ombouw/Jailbreak

 

Op dit moment is elk model PS4 draaiend op een originele 9.0 firmware of lager geschikt voor ombouw/jailbreak. De mogelijkheden zijn beperkt en is zeker niet te vergelijken met een custom firmware zoals er voor de PS3 beschikbaar is. De meest gestelde vraag is of recente games ook afgespeeld kunnen worden. Dat is helaas niet altijd het geval aangezien games gebonden zijn aan een bepaalde firmware versie. Games die uitgekomen zijn na december 2021 kun je momenteel niet spelen omdat de vereiste firmware versie hoger dan 9.0 is.

Update: (december 2021) Er is een nieuwe exploit uitgebracht die te gebruiken is in firmware 9.0 en lager. Om deze exploit te kunnen gebruiken is er toegang nodig (zogenaamd toegangs punt) via een Webkit en een USB stick om de exploit te activeren. 

 

Wat is er momenteel wel mogelijk:

 • Het afspelen van PS2 of PS4 backups via de interne HDD (elke PS4 game t/m firmware 9.0)
 • Het afspelen van PS2 of PS4 backups via een externe HDD 
 • Gebruik van Applicaties: PLEX, Youtube, Media Player, Netflix, Littlestar VR etc
 • Game updates installeren (Deze moeten decrypted zijn, dus in FPKG formaat)
 • Gebruik van modmenus (offline)
 • SNES en SEGA emulator games 
 • FTP support en volledige toegang tot de PS4 HDD
 • Je eigen thema's creëren voor de PS4 (Theme Editor)
 • Debug Settings van de PS4 zijn toegankelijk

Originele PS4 games vanaf disc kunnen gewoon gebruikt worden zolang ze geen nieuwere firmware vereisen dan 9.0 Globaal gezien zijn dat alle PS4 games die uitkwamen t/m december 2021. Game updates zijn ook firmware afhankelijk, dit betekend dat updates die latere firmware versies dan 9.0 nodig hebben momenteel niet gebruikt kunnen worden. Illegale games (FPKG) die op internet te vinden zijn kunnen echter allemaal geinstalleerd worden, ook de meest recente.

 

Wat is er momenteel niet mogelijk:

 • Online gamen en gebruik maken van overige PSN services.
 • Updaten naar een nieuwere firmware (zonder verlies van de jailbreak opties)
 • Installeren van custom firmware.
 • Afspelen van originele en/of backup PS4 games die een firmware hoger dan 6.72 vereisen

Hoe werkt de jailbreak: 

Kernel exploit: Er wordt gebruik gemaakt van een kernel exploit gevonden in de 4.05/4.55/5.05/5.07/6.72/7.55/9.0 firmware versie waarmee het mogelijk is om ongesigneerde payloads te gebruiken. Zo'n payload kan geïnjecteerd worden via de webbrowser van de PS4 of via een eigen PC/Laptop waar een webserver als Phyton of Netcat op geïnstalleerd is. Het makkelijkste is momenteel om het via de webbrowser van de PS4 zelf te doen en je dus geen extra hardware als een PC nodig hebt om een payload te injecteren.

Via de webbrowser kun je een “homebrew enabler” (HEN) payload activeren. Een internet verbinding is niet noodzakelijk. Met diezelfde payload krijg je ook de mogelijkheid om packages (FPKG bestanden) te installeren via debug settings onder het instellingen menu van de PS4 en kun je zelfs via FTP bestanden kopiëren naar de harde schijf van de PS4.

(F)PKG bestanden: Een PS4 backup game is meestal kant en klaar te downloaden als PKG bestand (soort van ISO bestand). De gedownloade game plaats je op een exFAT geformatteerde HDD die je daarna aansluit op de PS4. Een PKG is Sony's eigen formaat van versleutelde data pakketjes voor hun game consoles welke je kunt installeren via de package installer onder debug settings. Dit is min of meer hetzelfde als wat je bij een gejailbreakde PS3 gewend bent.

Eenmaal geïnstalleerd verschijnt de game net als elke andere game op het hoofdmenu van de PS4 en hoef je het alleen maar aan te klikken om te starten. Een FPKG is een Fake PKG wat inhoud dat de game geript/gedumpt is via een PS4 en zodoende geen versleuteling meer heeft en op elke PS4 gebruikt kan worden.

USB HDD: Let op dat de externe HDD exFAT moet zijn en niet NTFS geformatteerd. Externe HDD's t/m 4-8TB die als MBR (master boot sector) of GPT (GUID Partition Table) ingedeeld zijn werken er goed mee. Vanaf firmware 4.50 is het mogelijk om games op USB opslag te installeren, zo ook de FPKG backups die je in bezit hebt. Dit is zeker handig als er te weinig schijf ruimte op de PS4 is. Je heb dan wel 2 externe HDD's nodig. 1 waar de games op staan en de ander waar de games op geïnstalleerd worden en die op de PS4 aangesloten blijft. Meer info zie ook de website van Sony

Zelf game backups maken: Tot slotte kun je games die je zelf bezit (digital downloads of fysieke discs) ook rippen en omzetten als FPKG bestand zodat je het origineel veilig kan opbergen. 

 


error: Content is protected !!