4shared

PlayStation Classic Ombouwen

Laatst aangepast:

De PlayStation 1 of PSX zal vooral bekend zijn onder de wat oudere gamers onder ons en werd met name een groot succes doordat deze in 1996 via een modchip omgebouwd kon worden.
De 5 draads modchip zorgde ervoor dat gebrande games op een CD-R afgespeeld kon worden. Maar minstens zo belangrijk; hij maakte de console regio vrij. Ineens werd het ook mogelijk om originele en gekopieërde import games af te spelen. Men hoefde daardoor geen Japanse/USA consoles meer te importeren om de exclusieve titels te spelen.
Anno 2019 is de PlayStation Classic ombouwen vanwege een regio beperking niet nodig, de console is immers al regio vrij.

Nintendo bracht al eerder de mini SNES en NES uit en Sony heeft nu ook geantwoord met de compacte PlayStation Classic. Deze “retro” console heeft een 720P HDMI aansluiting en sluit je aan via een Micro USB kabel op een USB voedingsbron zoals een telefoon adapter of de USB poort van je TV of PC. Er staan standaard 20 games en er is geen mogelijkheid om dit uit te breiden. Althans tot voor kort…

 

RetroArch
Een maand na de release datum zijn hackers erin geslaagd om het besturingssysteem te patchen en werd het mogelijk om andere software te installeren waaronder de populaire emulator RetroArch.
Voor degenen die niet bekend zijn met emulators: emuleren is eigenlijk het nabootsen van een ander (ouder) Operating System. RetroArch is multi emulator software waarin je kunt schakelen tussen diverse cores.  Elke core vertegenwoordigd een console emulator zoals de SNES, Nintendo 64, Sega Megadrive en veel veel meer (in totaal 91 cores!). 
RetroArch maakt het mogelijk om een multi console platform te maken van de PlayStation Classic.
RetroArch biedt ook de optie om de games in 16:9 full screen te renderen wat een mooie feature is als je de PS1 games via RetroArch afspeelt. De standaard weergave van PS1 games via de PS Classic is 4:3.  

 

PS Classic Game collectie uitbreiden
De 20 PS1 games die standaard op de PlayStation Classic te vinden zijn vertegenwoordigen natuurlijk maar een fractie van de mooie herinneringen uit die tijd. Dat is ook precies de reden dat de verkopen wat tegenvallen. Naast RetroArch heeft het Bleemsync team ervoor gezorgd dat die collectie uitgebreid kan worden met andere PS1 titels die je er zelf graag bij wilt hebben. Je kunt nu al die missende toppers toevoegen zoals Doom – de Tombraider reeks – Crash – Castlevania – Resident Evil enz. Elke game die je toevoegt wordt netjes weergegeven in de carousel naast de 20 standaard games. Overigens draait niet elke PS1 game zonder problemen maar dat is een kwestie van tijd.

Je kunt je bestaande originele collectie PS1 games op cd kopiëren naar harde schijf met vrijwel elke brand programma zoals Nero of het gratis IMGburn. Daarbij wordt een .BIN en .CUE bestand aangemaakt, deze kun je importeren naar de USB flash drive die op de PS Classic is aangesloten. Als je games van internet download zijn dat meestal ook BIN en CUE files of een PBP bestand. 

Welke games wel of niet werken kun je op Wiki bekijken.

 

Welke modellen zijn geschikt 

Elk model wat momenteel in de winkel ligt is geschikt. We leveren ze ook compleet met alle benodigdheden, instructies en zijn plug 'n play. Games leveren wij niet. Via de Sale pagina kun je hem bestellen.

Hoe werkt het na de ombouw

De PlayStation Classic heeft 2 USB poorten waarop de controllers aangesloten worden. Poort 2 wordt nu gebruikt voor een flash drive of harde schijf waarop de software en games komen te staan die je zelf toevoegt. Om 2 controllers te kunnen gebruiken dien je een USB HUB aan te sluiten op poort 1. De USB poorten op de PS Classic voorzien aangesloten apparaten van slechts 100mA, dat is natuurlijk veel te weinig voor een USB powered harde schijf. Dus als je een harde schijf wilt aansluiten dan kun je het beste er 1 nemen die een eigen voeding heeft. Of een USB stick gebruiken, die heeft dat niet nodig. Ter indicatie: op een 64Gb USB stick kun je rond de 100 games installeren.

USB sticks: Er zijn helaas maar weinig USB sticks die werken met de PS Classic. We hebben er een paar getest maar tot op heden geen succes gehad. Wat wel goed werkte was een Micro SD kaart via een USB adapter. Dat raden we voor nu dan ook aan totdat duidelijk is welke merken/types flash drives goed functioneren. De 64GB MicroSD kaart kan door ons meegeleverd worden.

Benodigdheden om de spellen naar de PS Classic te kopiëren:

  • Windows of Mac PC/Laptop met een 2.0 of 3.0 USB poort
  • Een web browser zoals Chrome, Safari, Firefox, Opera

Om games toe te voegen aan de USB stick/SD kaart sluit je de PS classic aan op een USB poort van je PC/Laptop. Dit kan met de meegeleverde MicroSD/USB kabel. Vervolgens schakel je de Classic aan en open je een webbrowser met het volgende adres “bleemsyncui.com “. Daarna kom je terecht in de user interface van Bleemsync en kun je van alles configureren en de games gaan toevoegen.

Bleemsync user interface PC

 

Wat zijn de mogelijkheden na ombouw

  • PS1 games afspelen vanaf USB flashdrives/HDD
  • Diverse emulators gebruiken via RetroArch (bv. SNES, N64, Sega Megadrive, GBA etc..) 
  • Thema's toevoegen
  • Andere controllers aansluiten (PS3/PS4 onder RetroArch) 

 

Wat neemt u mee bij een afspraak

  • Alleen de PS Classic console is voldoende. 
  • Eventueel een USB stick of harde schijf met voeding. 

Tijdsduur
Ongeveer 15 minuten

 

 

Kosten door ons laten installeren

Installatie van de software € 25,-
Installatie software + 64GB SD kaart inclusief USB adapter € 50,-
Installatie software + 64GB SD kaart inclusief USB adapter + USB HUB € 60,-

We maken gebruik van A-merken SD kaarten zoals Sandisk of Samsung.

 

 


error: Content is protected !!