4shared

PS3 HDD vervangen

Dat is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Als je veel games speelt die een installatie vereisen (GTA IVDMC4 en MGS4 happen ieder een slordige 5 GB per game weg), dan is een grotere HDD een goede keuze om je verzameldrift te kunnen opvangen.

Een andere reden kan zijn dat je je PS3 als media centre gebruikt, zonder je bestanden te streamen via een media server (maar da’s een artikel op zich). In zulke gevallen moet je alle mediabestanden op de HDD opslaan en, tja, dat vreet weer ruimte.

De officiële handleiding van de PS3 geeft in principe ook alle benodigde informatie, maar deze gids is bedoeld om op een ‘menselijke’ manier uitleg te geven. Vergeet niet dat je de meest recente versie van officiële handleiding altijd online kan vinden op de PlayStation website .

 

Wat heb ik nodig om een HDD te vervangen?

  1. Een werkende, aangesloten PlayStation 3
  2. Externe opslag die werkt via USB en FAT32-geformatteerd is (hoe groter, hoe beter, maar een 2 GB USB-stick zou voldoende moeten zijn voor de meeste mensen)
  3. Tweede externe opslag die werkt via USB en FAT32-geformatteerd is (deze is alleen bedoeld om PS3-systeemsoftware bij de hand te houden, indien groot genoeg kan de eerste hier ook voor gebruikt worden)
  4. Een vervangende 2,5” SATA HDD (type 5400 RPM, 9.5 mm hoog)
  5. Kleine kruiskopschroevendraaier

 

Type HDD

Hoewel een PS3 relatief eenvoudig van HDD kan wisselen, moet je wel even opletten wat betreft het type. Ten eerste, de PS3 gebruikt een 2,5” SATA HDD van 9,5 mm dikte. Dat betekent dat het apparaat een SATA (dus niet een IDE) HDD gebruikt, die je normaliter in laptops vindt (SATA II e.d. zijn ook bruikbaar). Zorg dat je zeker weet dat je het goede type HDD hebt, anders past hij fysiek niet. Let hier vooral op bij grotere schijven: deze zullen eerder 12,5 mm dik zijn in plaats van de 9,5 mm die de PS3 aan ruimte heeft.

Ten tweede, je hebt in HDD’s de keus tussen 5400 RPM, 7200 RPM en 15000 RPM schijven. De laatstgenoemden zijn sneller in gebruik, maar tegelijkertijd kunnen ze problemen geven tijdens het vervangen ervan. Er zijn meldingen van HDD’s die überhaupt niet door de PS3 herkent worden en erger nog schijfen die door de 7200 RPM toeren en hoger een YLOD opleveren. Dat betekend dus een defecye PS3.

Oftewel, zoek naar een 2,5” (bij 9,5 mm) SATA 5400 RPM HDD in de gewenste grootte tot 1 Tb!

Houd er overigens rekening mee dat de PS3 altijd rond de 20 GB van je harde schijf afsnoept voor systeembestanden. Met een 320 GB-schijf hou je dus effectief 300 GB over voor eigen gebruik. En ja, dit betekent ook dat die 40 GB/60 GB-schijf in je PS3 eigenlijk veel groter is.

 

Wat zit waar in de PlayStation 3?

Zoals je kunt zien bevat de HDD je [Muziek], [Foto], [Video] en [Game]-mappen in de XrossMediaBar (XMB, oftewel het PS3 hoofdmenu). Het interne geheugen bevat je [Gebruikers], [Instellingen] en [Vrienden]. Er is dus een splitsing tussen mediadata en profieldata. De vreemde eend in de bijt is de [Netwerk]-map, die op beide plaatsen data wegschrijft, maar dat is voor het verwisselen van de HDD geen belangrijk punt.

Het moge duidelijk zijn dat als je je HDD vervangt, de mappen op die HDD een backup moeten krijgen om de vervanging te overleven. De allerbelangrijkste map daarbij is [Hulpprogramma voor opgeslagen data], te vinden onder [Game]. Hierin staan al je saves. Hetzelfde geldt voor [Diensten voor Memory Card (PS/PS2)]: hier staan je saves van PS- en PS2-games. Dit zijn de bestanden die je koste wat kost wilt bewaren. De rest is allemaal vervangbaar.

Waarom ‘vervangbaar’? Omdat het goed mogelijk is dat je alleen een backup kwijt kunt op een 2 GB USB-stick (genoemd als onderdeel 2 bij benodigdheden). Als dat zo is, moet je keuzes maken in wat je wel en niet wilt bewaren en dan zijn bovengenoemde mappen de allerlaatste die je moet schrappen. Of je moet er plezier in scheppen al je games helemaal opnieuw door te spelen.

Onthoud dat je als je wilt weten hoe groot een onderdeel in de XMB is, je op Driehoek kan drukken en [Informatie] kan selecteren. Je krijgt dan een lijst te zien waarin staat hoe groot het onderdeel in KB, MB of GB is (en voor mensen die de drie vormen niet uit elkaar kunnen houden geldt grofweg: 1024 KB = 1 MB en 1024 MB = 1 GB).

De onderstaande stappen gaan ervan uit dat je met een externe opslag van 2 GB werkt en je dus zo min mogelijk data wilt overhouden. Installaties kun je altijd opnieuw uitvoeren en gedownloade onderdelen kun je altijd opnieuw downloaden via [Overzicht Gedownload] in [PLAYSTATION®Store] onder [PLAYSTATION®Netwerk]. Met dat alles in het achterhoofd kunnen we aan de slag.

 

Playstation 3 backup van bestanden

  1. Zet je PS3 aan.
  2. Sluit je FAT32 geformatteerde externe usb stick of HDD aan op de usb aansluiting van de PS3.
  3. Ga naar [Foto]: als alle onderdelen bij elkaar groter zijn dan je externe opslag aankan, verwijder het dan of kopieer het naar een grotere externe opslag.
  4. Ga naar [Muziek]: als alle onderdelen bij elkaar groter zijn dan je externe opslag aankan, verwijder het dan of kopieer het naar een grotere externe opslag.
  5. Ga naar [Video]: als alle onderdelen bij elkaar groter zijn dan je externe opslag aankan, verwijder het dan of kopieer het naar een grotere externe opslag.
  6. Ga naar [Game] > [Hulpprogramma voor opgeslagen data]: wees er zeker van dat alle onderdelen in deze map op je externe opslag passen en er dan nog ruimte over is. Absolute getallen zijn zinloos hier, maar als alles hier 50% van je externe opslag in beslag neemt, zit je goed.
  7. Ga naar [Game] > [Diensten voor Memory Card (PS/PS2)]: wees er zeker van dat alle onderdelen in deze map op je externe opslag passen. Aangezien Memory Cards nooit groter zijn dan 8 MB, is het erg onwaarschijnlijk dat dit onderdeel een probleem vormt.
  8. Ga naar [Game] > [Hulpprogramma voor gamedata]: deze map bevat alle installatiedata en gedownloade extra’s. In principe kun je hier alles verwijderen, maar let op met gedownloade data van games als Singstar. Deze laten je buiten de PlayStation Store om nieuwe onderdelen (in dit geval muzieknummers) kopen en daarom kun je ze misschien beter laten staan. Zorg in dat geval dat je externe opslag groot genoeg is om ook deze data op te slaan.
  9. Ga naar [Game] > [Trophy Collection (trofeeën)]: De back-up zal NIET je Trophy Collection bewaren! Om je Trophy Collection ‘op te slaan’ moet je een PlayStation Network account hebben en met je PS3 ingelogd zijn. Als je online bent met je PS3, druk je op Driehoek en kies je [Synchroniseren met server]. Nu word je Trophy Collection online opgeslagen en gekoppeld aan je PSN account. LET OP! Je moet dit voor elke Gebruiker op je PS3 individueel doen!
  10. Ga naar [Game]: als alle gametitels (PS3, PSN of PS) hier bij elkaar groter zijn dan je externe opslag aankan, verwijder ze dan of kopieer ze naar een grotere externe opslag. Gedownloade titels kun je altijd opnieuw downloaden.
  11. Sluit je eerste externe opslag aan op een van de USB-poorten van je PS3.
  12. Ga naar [Instellingen] > [Systeeminstellingen] > [Backup hulpprogramma]: Kies hier voor [Backup maken], daarna [Ja] en volg de instructies. Let op de waarschuwing! Je kan een back-up van een PS3 alleen volledige herstellen op dezelfde PS3. Doe je het op een andere PS3, dan zal bepaalde data niet kunnen worden hersteld (zoals de eerder genoemde Singstar-data).
  13. Als de backup klaar is, koppel je de externe opslag los en zet je de PS3 uit.

 

Installatie

De tweede sectie is waar je daadwerkelijk de mouwen voor moet oprollen. Zorg dat je een ruim werkvlak hebt (lege keukentafel/bureau) en zorg dat je te allen tijde schroefjes en gereedschap goed gesorteerd houdt.

HDD Componenten

Op een gegeven moment tijdens het verwisselen moet dit je bekend voorkomen.

 

Nieuwe HDD Componenten

Tenzij je een nieuw model PS3 hebt.

  1. Verwijder alle snoeren en kabels (videosignaal, voeding, controllers).
  2. Zet de Phat PS3 op je werkvlak met de linkerkant naar je toe (waar het garantie zegel zit). De Slim versie heeft aan de onderkant een rechthoekig venster die je opzij kan schuiven.
  3. Verwijder de HDD-klep aan deze kant van de PS3 Phat via de inkeping aan de linkerkant van de klep. Je zal de HDD behuizing zien zitten, op zijn plek gehouden door een blauwe schroef.
  4. Verwijder de blauwe schroef met je kruiskopschroevendraaier.
  5. Klap de metalen draadlip uit en trek deze naar rechts om de HDD en zijn behuizing los te trekken. LET OP! Als je een PS3 Slim hebt, heb je geen metalen draadclip, maar een metalen schuifje en hoef je de caddy niet naar rechts te trekken!
  6. Haal nu de lip/schuif naar je toe om de caddy uit je PS3 te halen.
  7. Aan de zijkanten van de behuizing houden vier schroeven de HDD op zijn plaats. Verwijder ze met de schroevendraaier.
  8. Zet nu je nieuwe vervangende HDD op dezelfde manier als de oude HDD in de behuizing.
  9. Draai de vier schroeven weer op hun plek in de behuizing om je HDD vast te zetten.
  10. Plaats de behuizing met nieuwe HDD weer in je PS3 zoals je hem eruit haalde. Trek nu de uitgeklapte draadlip naar links om de behuizing weer vast te zetten. 
  11. Als je dit goed hebt gedaan, zal je zien dat het gat voor de blauwe schroef in de behuizing over die van de PS3 ligt. Als dat zo is, kun je de blauwe schroef weer bevestigen en de draadlip terugklappen.
  12. Plaats de HDD-klep weer terug.
  13. Zet de PS3 weer terug op zijn plek en sluit alle snoeren en kabels aan.
  14. Zet de aan/uit-schakelaar achterop de PS3 weer op aan. Het rode stand-by-lampje zou nu weer moeten branden.

Herstellen

We zijn er bijna en hoewel dit de simpelste sectie is, kost hij waarschijnlijk de meeste tijd. Wees gewaarschuwd.

XMB

De XMB, maar dan in het Engels.

 

  1. Zet je PS3 aan.
  2. Nu kan het gebeuren dat het systeem je waarschuwt dat je niet de juiste systeemsoftware hebt. Sluit nu de tweede externe opslag aan op een van de USB-poorten op je PS3 en druk op je controller SELECT en START tegelijk in. Volg de instructies. Dit kan enkele minuten duren en zal je PS3 opnieuw opstarten. Als je de waarschuwing niet krijgt kan je meteen door naar de volgende stap.
  3. Het systeem geeft je nu een bericht dat het je nieuwe HDD wil formatteren. Kies [Ja] en wacht tot het formatteren klaar is. Dit kost tijd naar gelang de grootte van de nieuwe HDD. (Indien
  4. Eenmaal klaar zal het systeem opnieuw opstarten met alle data uit de interne opslag op zijn plek.
  5. Sluit je externe opslag met de backup aan op een van de USB-poorten van je PS3.
  6. Ga naar [Instellingen] > [Systeeminstellingen] > [Backup hulpprogramma]: Kies hier voor [Herstellen] en daarna [Ja]. Alle data in je backup wordt nu teruggezet op de plek waar het hoort. Als je tijdens de voorbereiding niets hebt gewist, omdat je externe opslag groot genoeg was, dan ben je nu klaar en kun je verder gamen. Anders…
  7. … moet je nog éven alle games opnieuw installeren of downloaden en patches opnieuw toepassen. Eventueel kun je nu ook je video’s, muziek en foto’s terugzetten dan wel eindelijk overkopiëren.
  8. Gefeliciteerd! Je PS3 heeft nu een nieuwe HDD en je kunt vrolijk doorgaan met je mediaconsumptie. Vergeet ook niet opnieuw met je PlayStation Network account in te loggen en je Trophy Collection onder [Game] > [Trophy Collection (trofeeën)] te synchroniseren via Driehoek om al je oude trofeeën terug te krijgen. Vergeet niet dat je dit voor elke individuele Gebruiker op je PS3 moet doen!

 

Zorg overigens ook dat je de oude HDD bewaart! Hierop staat niet alleen al je oude data, je kan hem ook weer terugzetten, mocht je PS3 ooit voor reparatie terug naar het nest moeten. En: uiteraard kun je de voorbereidingssectie ook gebruiken als je gewoon tussentijds backups wilt maken van je PS3-data.

Veel plezier met je nieuwe HDD!


error: Content is protected !!