4shared

Ps3 slim ConsoleHacks.nl

Veelgestelde vragen PS3

Op deze pagina vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen die gerelateerd zijn aan ombouw van de PS3. Heeft u een vraag die er niet tussen staat? Neem dan even contact op via de mail. Ook voor het maken van een afspraak kunt u gebruik maken van de contact pagina.

Algemene vragen

Waar vind ik de firmware versie van de PS3?

 • Zet uw Playstation 3 aan
 • Ga naar links naar “Instellingen”
 • Ga naar beneden naar “Systeeminstellingen” en druk op X
 • Ga naar beneden naar “Systeeminformatie” en druk op X
 • Achter “Systeemsoftware” vindt u uw firmware versie
Waar vind ik het model nr. en de datecode van de PS3?
Het model nummer (CECH….) staat zowel op de onder als aan de achterkant van de PS3. Om te bepalen of een PS3 geschikt is voor downgrade en/of jailbreak is het modelnummer van belang. Bij het CECH 25xx model bepaalt de datecode en de 1e fabrieks firmware of de PS3 te downgraden is, dit is tevens het laatste geschikte model. Klik hier voor een check van de 1e fabrieks firmware met Miniverscheck
Gaan mijn gegevens op de HDD verloren tijdens het downgraden/flashen?
Nee, wij maken gebruik van de laatste methodes waardoor de schijf niet meer geformatteerd wordt tijdens het proces. Je hoeft dus ook geen backup te maken van de harde schijf voor je hem laat ombouwen
Is het mogelijk om een grotere HDD in de PS3 te plaatsen?
Ja dat is mogelijk; vervang de HDD dan bij voorkeur vóór het ombouwen aangezien dat het minste uitzoek werk is. Een 2.5 inch HDD tot 1Tb wordt door de PS3 ondersteund. Voor een uitgebreide handleiding klik hier.
Wat voor formaat heeft een PS3 spel dat ik download van Torrents of nieuwsgroepen?
Voor een Xbox of Wii kom je vrijwel alleen maar ISO’s tegen wat eigenlijk een container (verpakking) is van allerlei bestanden en folders met als doel om ze te branden of emuleren. Tegenwoordig zien we voor de PS3 ook steeds vaker ISO’s verschijnen die zowel voor een CFW als voor een 3K3Y gebruikt kunnen worden.  De CFW/backup manager moet echter wel compatible zijn om een ISO te lezen. Is dat niet het geval dan kun je ISO even uitpakken met bv. Winrar om zo weer een folder structuur te krijgen. Meestal kom je geripte games tegen, deze bestaan uit een Game ID folder met daarin weer een aantal subfolders en bestanden. Dit worden ook wel Jailbreak of scene rips genoemd.
Kan ik tijdens de ombouw meekijken?
Dit is wel mogelijk als de PS3 alleen geflashed hoeft te worden naar een CFW.  Bij 3K3Y ombouw of downgraden helaas niet.

De werkplaats is te beperkt in ruimte om er 1.5 uur bij te blijven, maar belangrijkste reden is om alle aandacht tijdens de modifcatie aan de PS3 te geven.

 

Jailbreak / CFW

Is een custom firmware (CFW) hetzelfde als jailbreaken?
Ja dat komt op hetzelfde neer. Het is een andere naam voor Custom Firmware, originele software wat door derden is aangepast om meer openheid en dus mogelijkheden te creëren. OFW is een afkorting van Official Firmware, de originele systeem software.
Wat zijn homebrew programma's?
Ontwikkeling van homebrew programma’s/apps voor de PS3 zijn pas echt in een stroomversnelling gekomen nadat de LV0 encrypted keys vrijgegeven waren. Met deze belangrijke sleutels in handen werd het mogelijk om naast de reeds bestaande 3.55 CFW, elke andere OFW te bewerken tot een custom firmware (CFW). Hiermee wordt het mogelijk om niet officiële programma’s te draaien en het systeem veel meer openheid te geven. Voor degene die niet bekend is met de term CFW; een andere benaming is jailbreaken.
Wat zijn dongles als PS3Key, Cobra, True Blue..etc

In firmware 3.41 was een exploit (software/hardware lek) ontdekt waardoor de root key achterhaald kon worden. Hiermee werd het mogelijk om zogenaamde service-mode dongles te gaan gebruiken als de PS3Key, True Blue, Cobra, Maximus etc…Dit had echter wel een hoop nadelen voornamelijk vanwege een wat onhandige bediening en daarnaast moesten nieuwere games handmatig gepatched worden voor dongle gebruik. Met de komst van custom firmwares is dat allemaal verleden tijd, deze zijn een stuk gebruiksvriendelijker en functioneren als een originele firmware dus zonder extra handelingen te moeten verrichten

Hoe kan ik voorkomen dat de PS3 een OFW update krijgt?
Met het programma XMB lock kun je de systeem instellingen vergrendelen zodat er niet ongewenst een firmware update geinstalleerd wordt vanaf een spel of via PSN waardoor de PS3 de jailbreak zou verliezen. Voor de duidelijkheid; deze tool locked ALLE systeem instellingen. Deze tool werkt zowel op CEX als op DEX t/m versie 4.76.

Download XMB Lock v2.01

Wat is het verschil tussen de CEX en DEX firmware?
Er zijn verschillende types firmwares die je tegenkomt op internet maar wat betekent het nou allemaal?

OFW= Originele Firmware van Sony.

CEX CFW= Custom Firmware gebasseerd op de retail OFW.

DEX CFW= Debug Firmware, voor test en debug PS3 consoles.

SEX= Kiosk/Shop demo mode PS3.

MFW= Firmware gemaakt door non-developers.

CEX firmware is gebaseerd op de retail firmware (OFW) en heeft ook de minste aanpassingen vergeleken met een DEX firmware maar heeft wel root acces en de “install package” optie voor het installeren van .pkg bestanden. CEX is tegenwoordig ook geschikt voor het modden van games (RTE/RTM) met het programma CCAPI en het hosten van modded lobbies. CEX is aan te raden als je weinig tot geen ervaring hebt met custom firmwares en het je erom gaat om gewoon lekker games te spelen.

DEX firmware is kort gezegd een ontwikkelaars firmware met debug functies, geschikt voor als je developer bent en eigen programma’s of games wilt ontwikkelen voor de PS3. Maar het wordt voornamelijk gebruikt door mensen die mod menus of RTM/RTE tools toepassen op hun games met CCAPI, dat komt doordat mod menu’s vaker DEX gebaseerd zijn en het allemaal net wat soepeler loopt.

Een ander voordeel is dat een DEX firmware altijd online kan ongeacht de firmware versie (tenzij je gebanned wordt), spoofen is dan ook niet nodig zoals bij CEX wel het geval is..met DEX heb je alle opties van een CEX FW en meer… 

SEX firmware is een demo mode firmware en staat op consoles die winkeliers gebruiken om demo’s te draaien. Heb je absoluut helemaal niets aan!Er zijn op internet en Youtube zogenaamde KIOSk jailbreaks te vinden die ervoor zouden zorgen dat je PS3 makkelijk gejailbreaked kan worden. Ze leggen dan uit hoe je van jouw Retail PS3 een KIOSK PS3 kunt maken en hem daarna kunt jailbreaken. Trap er niet in! Eenmaal een SEX firmware op de PS3 is lastig terug te draaien naar retail (CEX) en je hebt er helemaal niets aan omdat je allerlei functies inlevert en bovendien een KIOSK firmware niet kunt jailbreaken…onzin dus!

Wat zijn Cobra features bij een CFW?
Een CFW met Cobra features biedt extra veel mogelijkheden en met name gebruikersgemak t.o.v. een basic CFW. Zo kun je alle PS3 backup games discless afspelen met WebMan zonder gebruik te hoeven maken van MultiMan. Dit werkt zowel met JB rips als met ISO’s vanaf een lokale HDD of een netwerk lokatie (NAS, PC e.d.) Er is ook eigenlijk geen reden meer om dit niet standaard in elke CFW te stoppen. Het is ook zeker een aanrader als je nog graag PS2 games speelt omdat de PS2 classic loader geïntegreerd is. Jouw PS3 hoeft niet backwards compatible te zijn voor afspelen PS2 games.

Wat zijn verder de voordelen hiervan?

 • Ondersteuning van WebMan 
 • Je kunt ISO’s vanaf het netwerk streamen (PS3 en DVD film)
 • Het heeft zowel FAT32 als NTFS support voor aangesloten HDD’s
 • Ondersteuning van zowel JB rips als ISO vanaf interne of externe HDD’s
 • Eenvoudig mounten van PS1 ISO / PS2 ISO / PSP ISO met WebMan
 • Niet meer aan instellingen rommelen (Game opties MultiMan) om “lastige games” werkend te krijgen
 • Games mounten sneller met WebMan
 • De Blu-Ray drive is in feite totaal overbodig geworden (handig als hij defect is)

Cobra is afkomstig van het Cobra team die deze mogelijkheden vroeger in hun dongle hadden zitten. Door de komst van CFW’s en de overstap voor team Cobra naar de ODDE’s was het voor hun een goed moment om afstand van de dongle te doen en de source code vrij te geven. Zodoende hadden devs vrij spel om deze features in een CFW mee te bakken. 

Is (veilig) online spelen op PSN nog mogelijk met een CFW?
Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je online wilt gamen met een jailbreak PS3, doe je dit niet dan riskeer je een permanente ban voor de console ID en/of MAC adres en PSID waarmee je dus geblokkeerd wordt voor PSN gebruik. Ook je PSN account kun je niet meer gebruiken.

Cheaten (spelen van gemodde games met modmenus) op PSN is de meest geliefde en tegelijkertijd ook de meest gehate bezigheid onder de PSN gebruikers. Het is natuurlijk helemaal te gek als jij met je jailbreak PS3 online een soort van superman kunt zijn en de spelregels gaat bepalen tegenover gamers die beperkter zijn door wel met een originele PS3/game te spelen.

Cool, yes maar helaas dit wordt niet gewaardeerd! Zowel niet door de persoon die jij alle hoeken van de game laat zien, maar ook niet door Sony en grote game giganten als Rockstar en Activision, makers van GTA en COD games. Zij proberen dit door checks in de game/servers en firmware updates tegen te gaan. Daarnaast rapporteren “fair play” gamers regelmatig aan Sony als ze dit gedrag tegenkomen en kan er door Sony actie ondernomen worden door je een ban te geven.

Contact opnemen met de helpdesk van Sony heeft geen zin, die vertellen je precies wat je eigenlijk al weet en bieden verder geen oplossing.

Hou je je niet bezig met bovenstaande en wil je gewoon af en toe online gamen dan is het risico om gebanned te worden een stuk kleiner.

Bedenk wel dat het nooit 100% safe is om met een omgebouwde PS3 of Xbox online te gamen.

     Hou rekening met

 • Gebruik PSN patch of SENenabler om de CFW te maskeren.(nooit beide tegelijk!)
 • Gebruik eventueel PSninja om sporen te wissen.
 • Beperk online RTE gemodde games in non-modded lobbys.
 • Gebruik geen modmenus tegen “originele” ps3 gebruikers (voorkom rapporteren)
 • Start geen homebrew (bv MultiMAN) als je met PSN verbonden bent.
 • Speel geen COD games modded of unmodded!
 • Log niet automatisch in op PSN.
 • Hou rekening met release data’s van game titels.
 • Gebruik zoveel mogelijk originele eboots en geen aangepaste (bv. Duplex releases die hun logo erin verwerken).

De games die op Torrent sites en Usenet staan zijn zogenaamde decrypted jailbreak rips (MultiMan rips) of ISO’s. Deze zijn meestal afkomstig van scene-release groups zoals Duplex die soms nog wel eens een aanpassing doen aan het Eboot en Param bestand (vergelijkbaar met de .EXE van Windows) om bv. hun eigen logo erin te verwerken, of speelbaar te maken voor gebruikers van oudere CFW’s. 

Daardoor wordt een spel in theorie makkelijker te detecteren bij online gebruik en is het verstandiger om een andere release te proberen of de originele Eboot van internet te downloaden

Functioneert de CFW nog als je gebanned bent van PSN?
Ja, alle functies blijven werken en je verliest bij een ban alleen de online mogelijkheid. Games kunnen nog wel steeds geupdate worden. Als je gebanned wordt van PSN verschijnt deze code:8002A224 en krijg je meestal ook een email van Sony.
Wat is Multiman en waar kan ik het downloaden?
Multiman is een multi media en backup manager waarmee o.a. backups van interne en externe harde schijf afgespeeld kunnen worden. Hiermee kun je tevens een groot deel van de systeeminstellingen wijzigen. De nieuwste versie kunt u hier downloaden. Irismanager of GameSonic manager zijn 2 andere backup managers die trouwens ook goed te gebruiken zijn.
Inloggen op PSN - Connection time-out (error 80023017) met DEX ITA / Rebug
Dan staat de np environment ingesteld op: sp-int. Om dit te wijzigen ga je naar debug settings  icon-arrow-circle-right  NP Environment en type: np
Ik krijg met Rebug DEX een (error 8002A224) bij het inloggen op PSN
Ga naar de Rebug Toolbox ->Selector en controleer of System mode op Normal staat. Vervolgens kies je tabblad Utilities ->Change Active PS3ID -> use EID5:85
Kunnen game en systeem updates nog steeds geïnstalleerd worden?
In tegenstelling tot systeem updates kunnen game updates nog wel geïnstalleerd worden. Een melding van een game update verschijnt zodra je een spel opstart en de PS3 verbonden is met internet. Er is geen PSN toegang nodig, dus PS3’s die gebanned zijn kunnen er ook van profiteren.

Officiële systeem updates mogen daarentegen niet geïnstalleerd worden, doe je dit wel dan is de PS3 weer origineel. Als de PS3 op een CFW draait en gebanned is dan kun je hem niet unbannen door hem te updaten naar de officiële firmware.

Wil je de custom firmware updaten met een nieuwere CFW; dan kan dit eenvoudig door het update bestand te plaatsen op een FAT32 geformatteerde USB stick en de update te doen via systeemupdate via opslag medium. Dus nooit via een internet verbinding! Op de nieuwspagina plaatsen wij de laatste Rogerop CFW’s.

PS3 System updatePS3 game update

Hoe ziet een game voor CFW eruit?
Voor de Xbox of Wii kom je vrijwel alleen maar ISO’s tegen wat eigenlijk een container (verpakking) is van allerlei bestanden en folders met als doel om ze te branden of emuleren/mounten. Tegenwoordig zien we voor de PS3 ook steeds vaker ISO’s verschijnen die zowel voor een CFW met Cobra functies als voor een ODE als de 3K3Y of Cobra gebruikt kunnen worden.
Elke basic CFW zoals bv Rogero 4.55 in combinatie met MultiMan/Gamesonic manager kan niet overweg met het ISO formaat vanaf een interne of externe HDD, dus zal die even uitgepakt moeten worden met bv. Winrar waardoor je weer een jailbreak rip krijgt.


Een uitgepakte game bestaat uit een Game ID folder (naam van de game) met daarin weer een aantal subfolders en bestanden (zie foto) Dit worden ook wel Jailbreak of MultiMan rips genoemd. Elk spel plaats je dan in de folder Games (te vinden in dev_hdd0 via Multiman’s filemanager) die al op de interne schijf aanwezig is, of op een FAT32 geformatteerde externe USB HDD waar je zelf eerst de folder Games aanmaakt.  Hou wel de folder structuur van een spel aan als in het voorbeeld, mogelijk werkt een spel anders niet. 

game

Hoe kan ik PS1 en PS2 games afspelen?
PS1 en PS2 games kun je het makkelijkst afspelen met een Cobra CFW zoals Habib of Rebug regelmatig uitbrengt. PS1 ISO’s kun je zowel op een interne als externe HDD zetten in de map PS1ISO. PS2 games daarentegen kun je alleen vanaf de interne HDD afspelen, kopieër ze dan met MultiMan naar de PS2ISO folder en speel ze direkt af met WebMan.
Ik heb een spel die niet start of een zwart scherm geeft.
Dit kan een aantal oorzaken hebben: een aantal games werken alleen via de interne of externe HDD of hebben een willekeurig origineel PS3 spel in de drive nodig om te starten, klik hier voor een overzicht van de games met bijbehorende instellingen. Anno 2015 komt dit eigenlijk zelden meer voor omdat de backupmanagers sterk verbeterd zijn en je vrijwel alles discless kan afspelen. Zeker met WebMan is dit het geval (Cobra CFW voor nodig)

Wil een spel toch niet starten, vink dan BD mirror aan in de game opties van MultiMan. Wat ook regelmatig voorkomt is dat men bepaalde bestanden (Eboot) patched om zo met de game te kunnen cheaten..GTA5 en COD games zijn erg populair. Dit kan dus ook een reden zijn dat een game niet meer wilt starten. Kijk hier dus goed na op de plek waar je een game download (voornamelijk Torrents)

Hoe plaats je spellen met bestanden >4Gb op de Ext. HDD?
Je hebt daarvoor het programma PS3filesplitter nodig. Zoals de naam al verklapt deelt het bestanden groter dan 4Gb op waardoor je het spel wel naar een FAT32 geformatteerde USB HDD kunt kopiëren. Multiman voegt deze bestanden weer samen. Kopiër je games via het netwerk naar de interne HDD van de PS3, dan hoef je dit programma niet te gebruiken.

Hij wordt meegeleverd op de dvd maar kan ook hier gedownload worden

Wat voor een externe harde schijf kan ik gebruiken?
Vrijwel elke simpele usb 2.0 en 3.0 externe hard disk wordt herkend door de 2.0 USB poorten van de PS3. De harde schijf moet wel FAT32 geformatteerd zijn en een eigen voeding is erg aan te bevelen. NTFS wordt tegenwoordig ook herkend als de laatste versie van Multiman erop staat maar dat werkt niet met ondersteuning voor games. De volgende merken/types zijn compatible;

 • LaCie Rugged USB 3.0
 • Seagate GoFlex Pro
 • Western Digital My Book 3.0
 • Western Digital Desktop Elements (aanrader)
 • Iomega eGo Jet Black Desktop
 • Hitachi LifeStudio Desk Plus

Hoe zet je spellen op de interne harde schijf?
Dat kan via een aangesloten HDD/usb stick of vanaf het netwerk met een ftp client als Core FTP of Filezilla. klik hier om Core FTP te downloaden, deze wordt ook als voorbeeld gebruikt.

 • Zet de Ps3 aan verbind met internet en start Multiman.
 • Druk tegelijkertijd op SELECT en START van je controller
 • Je komt dan in bestandsbeheer en ziet onderin je IP adres staan. Dit zal lijken op 192.168…noteer deze.
 • Start Core FTP op je pc en vul daar het volgende in en druk daarna op Connect.
Site Name      = Ps3
Host/IP/URL = Ip van de PS3
Username     = anoniem
Password      = anoniem
Port               = 21

Core_ftp

Als je geen verbinding krijgt met de Ps3 dan wordt poort 21 waarschijnlijk geblokkeerd door een firewall van de pc of moet hij open gezet worden in uw router.

Als er wel een verbinding tot stand komt staat er in het rechter scherm een rij mappen. Klik dan op dev_hdd0 en vervolgens op de map GAMES. Naar deze map kunt u de Ps3 spellen kopiëren. Verwijder en voeg niets toe in de map FLASH!!!

Hoe zet je spellen op de externe FAT32 geformatteerde harde schijf
De harde schijf verbinden met de PC en een folder GAMES aanmaken. Vervolgens kun je daar de spellen naar toe kopiëren. Sluit de USB schijf aan op de PS3 en start Multiman, deze scanned de HDD en de covers worden gedownload.
Kun je met jailbreak/custom firmware modmenus in spellen gebruiken?
Ja dat is ermee mogelijk, zowel met CEX als met DEX firmware. Echter geven wij hier geen enkele support op en leveren ook geen modmenus.

 

Ombouw met 3K3Y ODDE

Welke externe usb schijfen worden ondersteund?
De meeste eenvoudige harde schijfen werken ermee, merken als Samsung, Platinum en WD worden met zekerheid ondersteund.
Welke partities worden ondersteund?
NTFS, EXT2/3/4, eXFAT worden ondersteund, NTFS partitions tot 4TB. Er is geen goed werkende netwerk of NAS ondersteuning.
Wat zijn emulatie en pass through mode?
Emulatie mode is de manier om ISO’s te starten vanaf een ext. HDD, via pass though wordt de 3k3y uitgeschakeld en werkt de PS3 als origineel en kunt u originele games afspelen.
Kan ik games gebrand op DVD of BD afspelen?
Nee, dat is momenteel niet mogelijk.
Kunnen PS2 en PS1 games gespeeld worden?
Dat is op dit moment alleen mogelijk op de oude backwards compatible modellen. Er wordt ook gewerkt om het mogelijk te maken voor de nieuwere PS3’s.
Is PSN mogelijk met de 3K3Y?
Ja, dat kan met zowel origineel als backups. Echter zijn er geen garanties voor toekomstige veranderingen.
Waarom heb ik een origineel spel nodig i.c.m. de 3K3Y?
De BD-rom key die de 3K3Y nodig heeft kan alleen uitgelezen worden indien de PS3 op een CFW draait, in dat geval is er geen originele disc nodig. In het andere geval wordt er gebruik gemaakt de no-key firmware en is er een disc ID nodig van een origineel spel waarmee de 3K3Y spellen vanaf de usb HDD emuleert met ondersteuning van dat originele spel.
Is de remote echt nodig voor de 3K3Y?
Nee, de ISO’s kunnen ook via het on-screen menu van de PS3 gekozen worden, er verschijnt dan een disc icoon onder het foto menu. De remote is echter wel handig voor troubleshooten en begeleiding tijdens een 3K3Y update. Ook zorgt voor een stukje extra veiligheid t.o.v. PSN.
Hoe speel je PSN games af?
Hierbij heb je natuurlijk een PSN game nodig bestaande uit de “game”.pkg + “cracked data”.pkg

 1. Download 3k3y ripper software hier
 2. Download PKG viewer hier
 3. Open beide PKG bestanden met PKG viewer en pak ze uit naar een folder.
 4. Kopiër de aangepaste data van de cracked PKG naar de officiële game data
 5. Download SCEtools en gebruik het om de aangepaste EBOOT.BIN te decrypten en encrypten net de volgende commando’s:
CODE: (selecteer alles)
scetool -d EBOOT.BIN EBOOT.ELF
CODE: (selecteer alles)
scetool --verbose --skip-sections=FALSE --sce-type=SELF --compress-data=TRUE --key-revision=0A --self-app-version=0001000000000000 --self-auth-id=1010000001000003 --self-vendor-id=01000002 --self-ctrl-flags=0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 --self-cap-flags=00000000000000000000000000000000000000000000003B0000000100040000 --self-type=APP --self-fw-version=0003005500000000 --encrypt EBOOT.ELF EBOOT.BIN

PKG viewer uitleg


error: Content is protected !!